Comunicate de presă | Press Release

Ramon Laguarta a fost ales drept Chief Executive Officer al PepsiCo

07.08.2018

PepsiCo, Inc (NASDAQ: PEP) ("PepsiCo") a anunțat astăzi că Ramon Laguarta (54 de ani) a fost ales în unanimitate de Consiliul Director al companiei să o urmeze pe Indra K. Nooyi (62 de ani) în funcția de Chief Executive Officer. Indra Nooyi se va retrage pe 3 octombrie, după 24 de ani în companie, ultimii 12 ani fiind din rolul de CEO. Aceasta va rămâne Președinte până cel mai devreme 2019, pentru a asigura o tranziție ușoară și unitară. Laguarta a fost ales de asemenea în Consiliul Director al companiei, începând cu 3 octombrie.

Sub conducerea lui Nooyi, PepsiCo a obținut rezultate importante:

• Începând cu 31 decembrie 2006, randamentul totală a acțiunilor a fost de 162%, până la 31 decembrie 2017;
  • Randamentul total al numerarului către acționari, prin rechiziționarea de dividende și acțiuni de 79.4 miliarde de dolari, de la începutul lui 2006 până la finalul lui 2017;
  • Dividendele per acțiune s-au triplat aproape de la 1,16 dolari în 2006 la 3,17 dolari în 2017, o rată de creștere anulă compusă de aproape 10%;
  • Creșterea netă a veniturilor de la 35 miliarde dolari în 2006 la 63,5 miliarde dolari în 2017, rată anuală de creștere de 5,5%.

Conducerea PepsiCo a fost o onoare în viața mea și sunt incredibil de mândră de tot ceea ce am făcut în ultimii 12 ani pentru a reprezenta interesele nu numai ale acționarilor noștri, ci și ale tuturor părților interesate din comunitățile pe care le deservim”, a spus Nooyi. ”Crescând în India, nu mi-am imaginat niciodată posibilitatea de a conduce o astfel de companie extraordinară. Ghidată de filozofia noastră orientată spre obiective - oferind performanțe susținute în timp ce realizam produse mai nutritive, limitând amprenta noastră ecologică și stimulând toate comunitățile pe care le deservim - am avut un impact mai mare asupra vieții oamenilor decât am visat vreodată posibil. PepsiCo se află astăzi într-o poziție puternică pentru a-și continua ascensiunea, cele mai însorite zile urmând să vină.

Nooyi a continuat:”Ramon Laguarta este exact persoana potrivită pentru a contribui la succesul nostru. Este un executiv extraordinar, cu un palmares lung și dovedit în a crește afacerile. Acesta are o înțelegere profundă a preferințelor schimbătoare ale consumatorilor și a altor tendințe critice care au loc în întreaga lume și a demonstrat că știe să le gestioneze cu succes. Ramon a fost un partener de bază în conducerea companiei și sunt convinsă că va duce PepsiCo pe culmi noi și din ce în ce mai înalte, în anii următori.”

Vorbind în numele Consiliului Director al PepsiCo, președintele acestuia, Ian Cook, a declarat: ”În calitate de președinte și CEO, Indra a condus compania într-un mod remarcabil în ultimii 12 ani, reprezentând un model atât în cadrul industriei noastre, cât și dincolo de responsabilitatea corporativă responsabilă în secolul 21.”

Aceasta a realizat performanțe financiare puternice și consecvente, gestionând totul cu atenție pentru a avea rezultate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Ca CEO, ea a crescut venituri obținute cu mai mult de 80%, depășind performanțele colegilor noștri și adăugând un nou brand de miliarde de dolari aproape în fiecare an. Și acționarii au beneficiat de: 1.000 dolari investiți în PepsiCo în 2006 reprezintă acum de două ori și jumătate ori această sumă astăzi.”

"În același timp, Indra a investit în viitor, arătând drumul spre sustenabilitatea corporativă și responsabilă, incluzând un scop în tot ceea ce face compania. Fiind unul dintre primii CEOs din topul Fortune 100 care au încorporat obiectivele de sustenabilitate în operațiunile de business, Indra a fost un pionier, deschizând calea pentru o nouă generație de lideri din business care încearcă să "facă bine prin a face lucruri bune. Sub conducerea ei, PepsiCo și-a mărit portofoliul de opțiuni Good for You and Better for You la aproximativ 38% din venituri în 2006 la aproximativ 50% în 2017, triplându-și aproape investițiile în cercetare și dezvoltare, pentru a extinde ofertele mai nutritive și pentru a minimiza impactul său asupra mediului și a obținut recunoașterea globală pentru munca companiei în comunități din întreaga lume.

Indra a fost, de altfel, mentor în tot tipul de asociații din organizație, creând legături strânse cu liderii din fiecare dintre piețele cheie ale PepsiCo, susținând diversitatea și respectând cele mai înalte standarde de etică corporativă, câștigând un loc pentru PepsiCo în lista Ethisphere  a celor mai etice companii din lume în fiecare an de când aceasta a fost stabilită acum 12 ani.

Mulțumită spiritului ei de lider, PepsiCo este bine poziționată pentru a obține un succes continuu, pe măsură ce Ramon își asumă acest nou rol. Acesta este un lider cu experiență extinsă pe piețele internaționale, iar Consiliul Director este încrezător că este persoana potrivită pentru a anunța acest capitol de creștere pentru PepsiCo.

Vorbind despre numirea sa, Laguarta a spus: "Sunt incredibil de recunoscător și privilegiat să fiu numit drept următorul CEO al PepsiCo și vreau să mulțumesc Consiliului Director pentru încrederea acordată prin luarea acestei decizii. De asemenea, vreau să-i mulțumesc lui Indra pentru sprijinul său extraordinar. Ea a transformat compania prin viziunea sa îndrăzneață și modul remarcabil de a conduce, și mă simt norocoasă să o am ca mentor și prieten. Și, bineînțeles, vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei, precum și clienților, îmbuteliatorilor, partenerilor și investitorilor care fac parte din familia PepsiCo. Aștept cu nerăbdare să colaborez mai atent cu voi toți în lunile și în anii care vor urmă și să continuăm dezvoltarea acestei companii speciale în viitor".

Laguarta va deveni al șaselea CEO în istoria de 53 de ani a companiei PepsiCo. Toți au fost numiți din interiorul organizației, o dovadă a talentelor extraordinare pe care PepsiCo le are și a planului de succesiune pe care acesta îl oferă.

Laguarta a deținut un număr de roluri de executiv și general de management în cei 22 de ani în cadrul PepsiCo. Din septembrie 2017, Laguarta a fost președinte al companiei PepsiCo, care supraveghează operațiunile globale, strategia corporativă, politica publică și afacerile guvernamentale. Anterior, Laguarta a fost Chief Executive Officer, Europa și Africa-Subsahariană, una dintre cele mai complexe afaceri ale companiei PepsiCo, cu operațiuni care acoperă trei continente și care cuprinde piețe dezvoltate, în curs de dezvoltare și emergente. Înainte de aceasta, a fost președinte PepsiCo pentru Europa de Sud-Est și a ocupat funcții în mai multe departamente de vânzări, marketing și roluri comerciale în întreaga Europă.

Înainte de PepsiCo, Laguarta a lucrat pentru Chupa Chups SA, o companie importantă de dulciuri cu sediul în Spania, unde a deținut o serie de roluri internaționale în Europa, iar Laguarta din SUA deține un MBA de la ESADE Business School din Spania și de Master în Management Internațional (M & M) de la Școala Thunderbird de Management Global din Statele Unite ale Americii. Născut în Barcelona, acesta vorbește mai multe limbi, inclusiv engleza, spaniola, catalana, franceza, germana și greaca.

Numirea unanimă a lui Ramon Laguarta urmează un proces sistematic și detaliat de succesiune de către Consiliul Director. Laguarta reprezintă în egală măsură continuitatea și agilitatea necesare pentru PepsiCo ", a declarat Daniel Vasella, președintele Consiliului pentru Nominalizare și Guvernare Corporativă. ”Ramon este un executiv puternic și cu experiență dovedită, cu rezultate remarcabile în creșterea organică, care a achiziționat unele dintre cele mai mari și mai importante companii pe plan internațional ale PepsiCo. Acesta înțelege foarte bine nevoile în schimbare ale consumatorilor și clienților și tendințele care afectează afacerile noastre pe piețele din întreaga lume. Ramon va aduce insight-ul său din experiența dobândită și gândirea inovatoare care a alimentat realizările sale anterioare, deoarece moșteneste o companie bine poziționată, gata să continue performanțele de vârf. Indra a fost un lider vizionar care a transformat compania și a condus-o la un succes fără precedent. Abilitățile sale de conducere, strălucirea strategică, dedicarea și integritatea au fost esențiale pentru succesul susținut al corporației și dezvoltarea de talente de top.”

Odată cu retragerea lui Nooyi, restul echipei de seniori din conducerea PepsiCo va rămâne neschimbată. Laguarta le va raporta direct următoarelor persoane: Hugh F. Johnston, Vice Chairman and Chief Financial Officer; Dr. Mehmood Khan, Vice Chairman and Chief Scientific Officer, Global Research and Development; Albert P. Carey, Chief Executive Officer, PepsiCo North America; Vivek Sankaran, President and Chief Operating Officer, Frito-Lay North America; Kirk Tanner, President and Chief Operating Officer, North America Beverages; Laxman Narasimhan, Chief Executive Officer, Latin America and Europe Sub-Saharan Africa; Silviu Popovici, President, Europe Sub-Saharan Africa; Mike Spanos, Chief Executive Officer, Asia, Middle East and North Africa; Dave Yawman, Executive Vice President of Government Affairs, General Counsel and Corporate Secretary; Jon Banner, Executive Vice President, Global Communications and President, PepsiCo Foundation; and Ruth Fattori, Executive Vice President and Chief Human Resources Officer.

În continuare îi vor raporta lui Laguarta Jim Andrew, Executive Vice President, Chief Strategy and Transformation Officer; Grace Puma, Executive Vice President, Global Operations; and Eugene Willemsen, Executive Vice President, Global Categories & Franchise Management.

În încheiere, Nooyi a spus: ”Astăzi este o zi cu emoții mixte pentru mine. Această companie a fost viața mea de aproape un sfert de secol și o parte din inima mea va rămâne mereu aici. Dar sunt mândră de tot ce am făcut pentru a poziționa PepsiCo spre succes, având în vedere că Ramon și echipa sa de conducere va continua să echilibreze cu prudență prioritățile pe termen scurt și cele pe termen lung, și sunt entuziasmată de toate lucrurile minunate care urmează. Zilele cele mai bune ale companiei PepsiCo se află înainte.”

Despre PepsiCo

Produsele PepsiCo sunt savurate de consumatori din peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume, de un miliard de ori pe zi. PepsiCo a generat peste 63 miliarde dolari venit net în 2016, adus de un portofoliu de alimente și băuturi care include Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker și Tropicana. Portofoliul PepsiCo este format dintr-o gamă variată de produse alimentare și băuturi savuroase, printre care 22 de branduri ce generează fiecare peste 1 miliard de dolari în vânzări de retail anuale.

În centrul filosofiei PepsiCo se află “Performanță cu Scop”, filosofia fundamentală care definește crezul companiei – succesul PepsiCo se află în legătură directă cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Îmbunătățirea continuă a produselor pe care compania le comercializează, responsabilitatea de a proteja mediul înconjurător și încrederea acordată oamenilor fac din PepsiCo o companie globală de succes care realizează valori pe termen lung pentru societate și pentru acţionari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.pepsico.com.

Indra Nooyi se va retrage din functia de CEO, al PepsiCo, pe 3 octombrie 2018